Gözaltı morlukları; kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen ve estetik olarak da göze hitap etmeyen gözün alt bölgesindeki deride oluşan renk değişimleridir. Gözaltı morluklarının oluşumundaki en temel faktör stres olmakla beraber; aşırı tuz tüketimi, şiddetli alerjiler, yoğun çalışma şartları ve uykusuzluk da olabilmektedir.
Gözaltı morluklarının oluşumunda bir diğer neden ise; kimyasal içerikli ürün kullanımı olmaktadır. Cilt yapısına uygun olmayan krem kullanımları ya da sağlık açısından gözaltı derisine uygun içerikte üretilmeyen kapatıcı ürünlerin bu bölgeye sürülmesi de bu oluşumlara sebebiyet vermektedir.
Gözün alt kısmında bulunan ve morlukların gözlemlendiği deri, oldukça ince ve hassas bir yapıya sahiptir. Bazı hastalarda göz altındaki morlukları kapak ve yanak arasındaki çukurlaşmadan dolayı gölgelenme şeklinde de oluşabilir. Bu tarz hastalar bu bölgeyi düzleştirici göz altı dolgu uygulamalarından daha çok fayda görür.
Göz Altı Morluklarında Dolgu Uygulamaları
Göz altı dolguları özellikle torbalanması olmayan hastalara yapılan oldukça iyi bir uygulamadır. Boşluğa enjekte edilen hyaluronik asid dolgular ya da yağ transferleri kapak-yanak geçişini daha düz hale getirmeyi amaçlar. Daha düz bir yüzeyden yansıyan ışık daha parlak geri yansıyarak o bölgeyi daha aydınlık hale getirir. Yalnız şu bilinmelidir ki dolgular koyu olan deri rengini değiştirmez bu yüzden deri rengini açan uygulamalarla kombine kullanımı çok daha başarılı sonuçlar oluşturur.
Genellikle ilk seansta dolgunu bir miktarı derin dokuya uygulanır 2-3 hafta sonraki kontrolde ihtiyaca göre dolgunun geri kalanı enjekte edilir. Etki süresi değişmekle beraber ortalama 1 yıldır. Tecrübeli kişilerce yapılmadığı taktirde şişlikler oluşabilir.
Göz Altı Morlukları Tedavisinde PRP ve Mezoterapi
Göz altı morlukları tedavisi işlemine yönelik bir diğer tedavi grubu da PRP ve mezoterapidir. Mezoterapi uygulaması ile cilt altına morluk giderici, cilt kalitesini artırıcı maddeler enjekte edilir. PRP uygulamasında ise kimyasallar yerine kişinin kendi kanından hazırlanan solüsyon enjekte edilmektedir. Tedavi süresi ve kalıcılık değişkendir.
Göz altı morluklarına ne iyi gelir?
• Soğuk kompres uygulamak. Soğuk kompres, şişkinliği azaltmaya ve genişlemiş kan damarlarını daraltmaya yardımcı olabilir.
• Uyku süresini artırmak. Yeterince uyumak koyu halkaların görünümünü azaltmaya da yardımcı olabilir.
• Uyurken başı yükseltmek.
Gözaltı morlukları; kişilerin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen ve estetik olarak da göze hitap etmeyen gözün alt bölgesindeki deride oluşan renk değişimleridir.